söndag 22 december 2013

Släppa in hästar- en ren kaos ibland

3 dagar i veckan (ibland 4) släpper jag in hästarna i stallet. Eftersom vi släpper ut våra hästar ganska sent på morgonen får de även komma in ganska sent. Idag var jag i stallet runt 10. 

Hästarna går alltid löst in, jätte smidigt och går väldigt mycket snabbare än att ta en i taget. Idag har det dock blåst storm hela dagen så att det skulle sluta i kaos idag hade jag på känn. 

Hästarna började att gå lugnt in men när jag öppnat stalldörren och dom ska börja gå in blir någon häst (förmodligen Atlas) rädd för något och galopperar mot hagen igen. Mac följer snabbt efter men inte Racer, han springer istället in i hans Box. Jag hann inte reagera och ser i ögonvrån att han halkar till. När väl alla hästar är inne och könsdriften har fått sin mat går jag in för att se hur Racer mår. Stackarn blöder från hoven och det ser nästan ut som hela hoven har spruckit! Typiskt att sånt här ska hända när jag släpper in, vad sjutton ska jag göra? Hämtar papper och torkar, torkar en gång till och en gång till. Fixar i ordning dom andra hästarna går sedan tillbaka och torkar lite till. Lindade aldrig något då jag inte har någon aning om hur man lindar en hov (?) , kände igenom benet men han reagerade inte och han belastade även benet när han åt. Förmodligen är det inte så farligt men jag blir så orolig, kommer jag ens kunna sova i natt nu?! 

1 kommentar:

  1. SV: Riktigt kul med hoppning!


    Men usch.. jag tycker det är så obehagligt med lös insläpp just med tanke på säkerheten och risken för skador. Jag har hållt till i 2 stall som haft lösinsläpp förut och har varit med om många olyckor under åren med hästar som halkat och brutit ben, sårskador (som du beskriver i inlägget) och även tillfällen då människorna gjort sig illa pga. lösinsläppen.

    Och på en stor gård med 7 stall och ett stall har lösinsläpp så har det hänt att ryttare ridit förbi och ovetandes vetat att lösinsläppet precis påbörjats och då ramlat av sina hästar som fått panik när en flock hästar kommer springandes från hagen till stallet.

    I stallet jag står i nu brukar vi skämta om att lösinsläpp är höjden av lathet :P

    SvaraRadera